ZLATÁ JEŘABINA 2023 - HLASUJTE PRO JÁCHYMOV

20.2.2024

Oprava JáchymovKaždoročně, letos již ve 20 ročníku probíhá anketa Zlatá jeřabina - Cena Kraje Vysočina za kulturní počin roku 2023.

Letos v kategorii „Péče o kulturní dědictví" byla do ankety vybrána i akce z bítešského regionu, a to

Velká Bíteš / Jáchymov - Restaurování sochy sv. Jana Nepomuckého

Chcete-li podpořit tuto zrestaurovanou památku, neváhejte dát projektu svůj hlas v anketě. 

Hlasujte zde: ZLATÁ JEŘABINA 2023

Projekt najdete v druhé části ankety - v kategorii Péče o kulturní dědictví, ve spodní části přesně pod názvem Velká Bíteš / Jáchymov - Restaurování sochy sv. Jana Nepomuckého.

Svůj hlas můžete dát vždy jen jedné akci v každé oblasti. K úspěšnému hlasování je nutné vyplnit elektronický formulář a opsat číselný kód. Do e-mailové schránky, kterou uvedete ve formuláři, Vám bude zaslána informační zpráva a na základě jejího potvrzení (a opětovného opsání číselného kódu) dojde k započítání Vašeho hlasu do ankety.

Hlasovat je možné od 1. března 2024 do 31. března 2024.

 

V rámci tohoto dlouhodobě chystaného projektu došlo k citlivé a vkusné opravě dlouhou dobu neudržované a chátrající sochy sv. Jana Nepomuckého umístěné v jáchymovské zvonici. Dostalo se i na vytvoření nového podstavce pro sochu jako náhrady rozpadlého původního, včetně umístění časové schránky do tohoto podstavce. Při opravě došlo po očištění letitých sedimentů k orientační dataci díla a určení dílny jejího vzniku což bylo překvapení jak pro místní občany, tak i pro restaurátorskou dílnu.

Autorství sochy bylo připsáno kamenické dílně rodiny Jelínků původem z Kosmonos, která působila v období baroka na budišovském panství, jehož byl Jáchymov součástí.

Během restaurátorských prací se osadní výbor Jáchymova dohodl a realizoval i úpravu interiéru zvonice tak, aby byl návrat opravené sochy co nejdůstojnější. Došlo k výměně betonové podlahy za kamennou a změny se dotkly i výzdoby a dalšího inventáře.

Nominace akce do výběru 20 počinů z dané kategorie Péče o kulturní dědictví potvrdila, že se dílo podařilo, a nejen místní mohou být právem na památku hrdí.

Děkujeme za podporu občanům Jáchymova, restaurátorské dílně MgA Zdeňka Kováříka a BcA. Daniela Chadima, vedení města Velké Bíteše a v neposlední řadě i našim občanům, kteří nás v anketě podpoří. Akce byla realizována s využitím fondu Kraje Vysočina, programu Památky.

Roman Pastyřík za osadní výbor obce Jáchymov

Foto: Archiv autora - Restaurování sochy sv. Jana Nepomuckého Jáchymov – stav před opravou, během oprav a po opravě